Unipetrol ukončil opravu etylenové jednotky poškozené požárem

18.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 18. srpna (ČTK) - V areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova skončila oprava etylenové jednotky, kterou před rokem poškodil rozsáhlý požár. Odborníci Unipetrolu provádí závěrečné zkoušky před najetím výroby. ČTK to dnes řekla mluvčí Unipetrolu Radka Marková.

Mimo provoz byla klíčová jednotka, která zpracovává ropu, od 13. srpna 2015. Rekonstrukce trvala déle než deset měsíců a náklady dosáhly čtyř miliard korun. \"Obnovení výroby v běžném režimu se očekává na konci října,\" uvedla mluvčí.

Na likvidaci největší mimořádné události v chemičce po roce 1989 se podílelo skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Ušlý zisk způsobený havárií byl podle dřívějších informací holdingu 7,4 miliardy korun. Česká policie v souvislosti s havárií v Unipetrolu obvinila dva zaměstnance z obecného ohrožení, hrozí jim až osm let vězení.

Společnost podle Markové přijala opatření, která by riziko vzniku podobných událostí měla minimalizovat. Dotkla se systému pojistných ventilů na propylenové koloně, kde byly instalovány nové ventily podle nejlepší osvědčené technické praxe. Právě pojistný ventil byl podle posudků, které měla policie při vyšetřování události k dispozici, předimenzován, což přispělo vzniku havárie.

Součástí opatření byla podle mluvčí také revize aktuálních havarijních postupů, včetně rozpracování havarijních plánů týkajících se případů s vysokým rizikem. Zlepšit by se měla nyní i komunikace mezi operátory. Právě v komunikaci byla podle policie při požáru chyba. Podle vyšetřovatelů obvinění nemohli zabránit vzniku havárie, ale mohli snížit její dopady na společnost i na lidi.

V současnosti prochází etylenová jednotka před obnovením provozu závěrečnými tlakovými zkouškami, které prověřují těsnost jednotlivých spojů po dlouhé odstávce. \"Bezpečnost technologií a její těsnost je při najíždění zásadní, proto se zkoušky po úpravách opakují, abychom měli jistotu, že je vše v pořádku,\" uvedl člen představenstva Unipetrolu Martin Durčák.

Najíždění jednotky poznají obyvatelé Litvínova na základě kouřových a zvukových efektů.

Petrochemická společnost Unipetrol byla založena v roce 1994. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK