Temelín nebude kvůli odstávce týden vyrábět elektřinu

19.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 19. srpna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín nebude několik dnů dodávat elektřinu do přenosové sítě. Energetici o týden posunuli termín připojení druhého výrobního bloku, zároveň už ale příští týden zahájí výměnu paliva v první výrobní jednotce. Vyplývá to z údajů, které společnost ČEZ zveřejnila na webových stránkách. Důvodem je rozsah zkoušek a úprav. Energetickou situaci České republiky to ale podle zástupců společnosti neovlivní.

Energetici už dokončili zavážení paliva do reaktoru a nyní pracují na jeho zpětné montáži. Přesto ale s připojením druhého bloku do elektrické přenosové sítě počítají až v prvním zářijovém týdnu. \"Hlavní práce jsou za námi, ale čekají nás ještě kontroly zařízení a těsnostní tlakové zkoušky, a teprve na základě jejich výsledku můžeme požádat o povolení ke startu reaktoru,\" řekl ČTK ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek.

Délku odstávky ovlivnil především rozsah zkoušek a úprav. Ke kontrolám a opravám k výrobci do Plzně odvezli technici jeden z nízkotlakých rotorů. Experti kontrolovali také svary na méně významném zařízení. Temelín sice prioritně využívá pro nedestruktivní kontroly důležitého zařízení jiné metody, i zde ale některé z méně významných svarů v minulosti kontrolovala firma Tediko, kterou společnost ČEZ a Státní úřad pro jadernou bezpečnost/podezřívá ze závažných chyb v protokolech.

Tediko pracovala jako subdodavatel pro společnost Škoda JS (jaderné strojírenství), s níž měl ČEZ na tuto činnost sepsanou smlouvu.

\"Prioritou je bezpečnost. Chceme mít jistotu o stavu zařízení, proto jsme doplnili kontroly rentgenovaných svarů a současně jsme čas ke kontrole využili k dalším činnostem. Částečně jsme si tak něco odpracovali pro příští rok a tak bychom mohli další odstávku naopak o tyto činnosti zkrátit,\" dodal Zronek.

Temelín zároveň počítá s odstavením prvního výrobního bloku v pátek 26. srpna. Největší český energetický zdroj tak nejméně několik dnů nebude dodávat elektřinu do přenosové sítě. Za běžného provozu přitom pokrývá více než pětinu celorepublikové spotřeby. Souběh odstávek ale podle zástupců společnosti ČEZ energetickou situaci České republiky nijak zásadně neovlivní.

\"Jde o plánovanou odstávku, takže máme k dispozici rezervní zdroje od vodních až po uhelné elektrárny. Připravená je i paroplynová elektrárna Počerady, takže nepředpokládáme, že by byl nutný například zvýšený dovoz z jiných zemí. Zároveň je léto, kdy spotřeba je o desítky procent nižší než v zimě. I proto jsou odstávky plánovány do tohoto období,\" říká mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Elektrárna Temelín má v současné době instalovaný výkon obou bloků 2160 MW, v roce 2016 vyrobila 14,23 miliard kWh. Poprvé byla spuštěna v prosinci 2000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK