Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,9 procenta na 848 bodů

19.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když od minulého pátku index PX klesl o 1,9 procenta na 847,6 bodu. Největší pokles zaznamenaly opět akcie elektrárenské společnosti ČEZ, nejlépe se naopak dařilo cenným papírům lihovarnické firmy Stock Spirits, vyplývá z výsledků pražské burzy. Předchozí týden akcie stouply skoro o dvě procenta.

\"Středeční zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed přinesl protichůdné informace. Trh zápis vyhodnotil pozitivně ve smyslu nejasného spuštění zvyšování sazeb, a tedy prodloužení velmi uvolněné měnové politiky. Na evropské trhy se za nízkých objemů vrátila prodejní nálada, čemuž neodolal ani domácí index PX,\" popsal dění na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla společnost ČEZ, která přišla o čtyři procenta na 423 Kč. U firmy se neobjevily žádné kurzotvorné informace. \"Odhadujeme, že za poklesem je snižující se cena elektrické energie,\" uvedl Vaníček,

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Stock Spirit s růstem o 7,7 procenta na 55,9 Kč. Předminulý týden společnost zveřejnila výsledky, které byly víceméně v souladu s očekáváním. Vaníček aktuálně nezaznamenal jiné kurzotvorné informace.

V příštím týdnu se investoři zaměří na tradiční výroční setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. V minulosti na tomto symposiu docházelo ke zveřejnění zajímavých informací. \"Aktuálně nečekáme významné informace, ale rozhodně půjde jeden z mála potenciálních tržních faktorů pro příští týden. Pro příští týden očekáváme obchodování bez jasného směru za nízkých objemů,\" uzavřel analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK