Americké akcie zakončily nevýrazný týden mírným oslabením

19.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy v závěru týdne mírně oslabily a za celý týden žádnou výraznější změnu nezaznamenaly. Wall Street dnes podkopal sestup cen ropy z dvouměsíčních maxim. Trh se jinak zaobírá otázkou načasování dalšího růstu úrokových sazeb v USA.

Index Dow Jones v závěru klesl o 0,24 procenta na 18.552,57 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,14 procenta na 2183,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel den na 5238,38 bodu se ztrátou 0,03 procenta.

Za celý týden Dow Jones ztratil 0,1 procenta. S&P 500 oslabil o 0,01 procenta, od počátku roku má ale k dobru asi sedm procent. Nasdaq naopak za týden získal 0,1 procenta.

Světové ceny ropy dnes dočasně sestoupily z osmitýdenních maxim. Pokles cen ropy srazil akcie ropných společností.

Investoři se zaměřují na to, kdy americká centrální banka znovu zvýší úrokové sazby. Z toho hlediska budou příští týden sledovat setkání světových centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu, kde vystoupí i šéfka Fedu Janet Yellenová.

Na devizovém trhu dnes americký dolar dnes oživil z téměř osmitýdenních minim vůči euru a švýcarskému franku. K jeho růstu přispěl prezident Federální rezervní banky v San Francisku John Williams, který se vyslovil ve prospěch zářijového zvýšení amerických úrokových sazeb.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ke konci obchodování posílil o 0,4 procenta na 94,508 bodu. Od začátku týdne nicméně ztrácí 1,3 procenta.

Euro dnes vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,1320 USD. Během čtvrtka přitom vystoupilo až na 1,1365 USD, tedy na nejvyšší úroveň za téměř osm týdnů. Vůči franku americká měna stoupla o 0,6 procenta a proti japonskému jenu získala 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK