Šlachta dnes nastoupí k Celní správě, bude náměstkem

22.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta dnes nastoupí k Celní správě jako vrchní rada na uvolněné místo zástupce Celního úřadu Pardubice. Zároveň mu generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček již dříve nabídl od září dočasné pověření k výkonu funkce náměstka pro pátrání, a to do doby ukončení výběrového řízení.

Nástup kritizovaly například Odbory bezpečnostních sborů. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Unie bezpečnostních sborů Zdeňka Drexlera pro Hospodářské noviny se měla na místo v celní správě konat celkem čtyři výběrová řízení nejprve v celní správě, pak v ostatních sborech. Podle ministerstva financí je ovšem vše podle zákona.

Úřad uvedl, že výběrové řízení na pozici náměstka je vypsáno od prosince 2015 a informace o něm je v Informačním systému ministerstva vnitra k obsazování volných služebních míst. \"Termín pro doručení přihlášek do výběrového řízení byl již potřetí prodloužen. Dosud se nikdo nepřihlásil, a služební místo není tak již devět měsíců řádně obsazeno,\" uvedlo MF.

Ve vedení celní správy se tvoří nový tým. Novým šéfem celní správy se stal Milan Poulíček, jehož hlavní prioritou je postavit tým a připravit správu na nové kompetence v kontrole hazardu a daně z přidané hodnoty.

Poté, co se Šlachta vrátí do služebního poměru a stane se celníkem, bude se moci přihlásit do výběrového řízení na pozici náměstka. Výběrová řízení se konají i na pozice dalších náměstků ředitele. Poulíček dříve uvedl, že by tyto funkce chtěl mít obsazené od 1. října.

Šlachta dostal nabídku na počátku srpna od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízí díky rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů.

Šlachta nedávno odešel od policie, protože nesouhlasil s reorganizací, při níž se ÚOOZ sloučil s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Policejní reformu schválenou ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) kritizoval i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který kvůli ní hrozil vypovězením koaliční smlouvy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK