Lovochemii meziročně mírně klesly tržby na 5,26 miliardy korun

22.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lovosice (Litoměřicko) 22. srpna (ČTK) - Lovochemii, která vyrábí v Lovosicích na Litoměřicku dusíkatá hnojiva, loni mírně meziročně klesl zisk i tržby. Celkový obrat společnosti byl proti předchozímu roku nižší o 231 milionů korun, činil 5,264 miliardy korun. Informace o hospodaření firmy, jež patří do skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), ČTK sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Lovochemie loni dosáhla zisku 365 milionů korun před zdaněním. V porovnání s rokem 2014 je to o 39 milionů korun méně. \"Obecně na hospodaření společnosti má vliv situace na trhu, vývoj prodejních cen hnojiv a nákupních cen hlavních komodit,\" uvedl Hanzelka. Chemička loni prodala přes 700.000 tun průmyslových dusíkatých hnojiv.

Firma loni dokončila investici do ekologizace energetického zdroje, díky níž splnila přísnější ekologické limity. Druhou významnou investicí byla modernizace výrobny ledku vápenatého.

Nový provoz letos najíždí. \"Nová výrobna ledku vápenatého posunula tento výrobek zejména v kvalitě, kromě toho jsme schopni vyrábět i více druhů ledku vápenatého než dříve. Kapacita jednotky je vyšší než původní linky a projeví se ve zvýšení prodeje hnojiv,\" uvedl mluvčí.

Příští rok by měla Lovochemie zprovoznit novou granulovací linku. \"V souvislosti s tím se již konají nábory zejména operátorů do výroby a expedice,\" uvedl Hanzelka. Nyní v Lovochemii pracuje 670 lidí, po rozjetí linky jich bude 700.

Zboží prodává Lovochemie na tuzemském a německém trhu. \"Bohužel dlouhodobá nesplavnost Labe nám snižuje možnosti využití ekologické vodní dopravy,\" připomněl Hanzelka.

Do Lovochemie bude moci nahlédnout 3. září veřejnost. Firma pořádá exkurze po chemickém areálu s odborným výkladem technologů ze společností Lovochemie a Preol.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK