Ceny amerických akcií se výrazněji nezměnily

22.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn. Pokles energetického sektoru, za kterým stály nižší ceny ropy, byl kompenzován růstem akcií biotechnologických společností. Ty podpořila velká akvizice ve farmaceutickém průmyslu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 0,12 procenta a uzavřel na 18.529,42 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,06 procenta na 2182,64 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite se naopak zvýšil o 0,12 procenta na 5244,60 bodu.

Akcie ropného gigantu Chevron oslabily o téměř 0,4 procenta. Světové ceny ropy se propadly o zhruba tři procenta kvůli vyhlídkám na růst dodávek suroviny z Iráku a Nigérie a zprávě o stoupajícím vývozu pohonných hmot z Číny.

Cena akcií výrobce léků na rakovinu Medivation dnes naopak prudce stoupla poté, co se farmaceutický gigant Pfizer dohodl na převzetí podniku za zhruba 14 miliard dolarů (334 miliard Kč).

Pozornost finančních trhů se nyní soustředí na páteční projev šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové. Investoři doufají, že si díky tomuto vystoupení budou moci udělat lepší představu o dalším vývoji úrokových sazeb ve Spojených státech.

Na devizovém trhu se kurz dolaru kvůli nejistotě ohledně úroků v USA výrazněji nezměnil. V závěru obchodování v New Yorku se euro vůči dolaru prodávalo za zhruba 1,1320 USD. Minulý týden se jednotná evropská měna vyšplhala až na 1,1365 USD, nejvýše za téměř osm týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK