Pojišťovně VIG klesl pololetní zisk o téměř 18 procent

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) klesl v prvním pololetí čistý zisk o 17,5 procenta na 201,3 milionu eur (5,4 miliardy Kč). Za poklesem jsou zejména nízké úrokové sazby, uvedla dnes pojišťovna, která působí i v České republice a s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze.

\"Za cíl jsme si stanovili zdvojnásobení loňského zisku na 400 milionů eur, což znamená, že našim pololetním výsledkem jsme úspěšně v kurzu. A to i navzdory skutečnosti, že stále přetrvává fáze nízkého úročení, což nadále negativně ovlivňuje náš finanční výsledek,\" komentovala výsledky generální ředitelka VIG Elisabeth Stadlerová.

Na pojistném vybrala VIG v prvním pololetí 4,93 miliardy eur (133,1 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 0,4 procenta. Na mnoha trzích je celkový objem pojistného nadále ovlivněn restriktivní politikou v oblasti jednorázově placeného životního pojištění. Po očištění o tuto oblast činí nárůst pojistného za prvních šest měsíců 4,5 procenta.

S výjimkou Polska, kde pokračující redukce v oblasti jednorázově placeného životního pojištění vedla spolu s dalšími vlivy ke snížení objemu pojistného, zaznamenala VIG v Maďarsku růst pojistného o 15,4 procenta, Chorvatsku o 6,2 procenta a Srbsku o 12,1 procenta. Výsledky za Českou republiku VIG nezveřejnila.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK