Marksová: Hromadné propouštění z Vítkovic zatím nahlášeno nebylo

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec 23. srpna (ČTK) - Úřad práce zatím neregistruje oznámení o hromadném propouštění z holdingu Vítkovice. Na tiskové konferenci v Třinci to dnes uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Dvě z firem holdingu na sebe podaly v posledních insolvenci. K dřívějšímu vyhlášení insolvence firmy Vítkovice Power Engineering, o jejímž případném úpadku rozhodne soud tento týden, se přidala společnost Vítkovice Envi, která je stoprocentní dceřinou společností Vítkovice Power Engineering.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) doplnil, že kromě zaměstnanosti je současná situace v Vítkovicích pro vládu důležitá z hlediska situace kolem turecké tepelné elektrárny Adularya, kterou staví Vítkovice Machinery Group. Připomněl, že investici financují Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), které jsou státní.

\"Elektrárna je v zásadě dokončena, bohužel jsou tam ale problémy se spalováním uhlí, které je třeba ještě opravit,\" uvedl Mládek. \"Je to nepříjemná situace, protože pokud nebude elektrárna plně fungovat, tak hrozí, že se to bude platit z pojištění EGAP,\" řekl. Situaci kromě Vítkovic podle něj komplikuje i situace v Turecku, kde jsou majitelé elektrárny po nedávném pokusu o puč v zemi ve vazbě a místo nich vystupují nucení správci a není jasné, komu budou aktiva do budoucna patřit. \"Rozhodně o tom budeme jednat,\" dodal.

Marksová uvedla, že resort práce má jen informace o tom, že se v holdingu Vítkovice ukončují letos některé projekty, a to by do konce roku nebo i v delším časovém období znamenalo odchod asi 130 lidí. Podniky ze skupiny, jejíž hlavním vlastníkem je Jan Světlík, celkově zaměstnávají 8000 lidí.

rdo dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK