Dolar kvůli nervozitě kolem načasování růstu úroků oslabuje

23.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. srpna (ČTK) - Americký dolar kvůli nejistotě kolem dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech oslabuje vůči většině předních světových měn. Investoři nyní čekají na páteční projev šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové.

Dolar ke koši šesti předních světových měn kolem 17:55 SELČ klesl o 0,1 procenta na 94,47 bodu. Vůči euru kurz dolaru stagnoval, pohyboval se kolem 1,1312 JPY. K jenu dolar oslabil o 0,1 procenta na 100,21 JPY. Euro vůči jenu se snížilo o 0,2 procenta na 113,36 JPY.

Dolar dostal impuls o víkendu, kdy představitel Fedu Stanley Fischer uvedl, že Fed se nyní nachází blízko svých cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace. To vyvolalo spekulace, že sazby by mohly vzrůst již v září.

Yellenová má v pátek promluvil na setkání světových bankéřů v Jackson Hole. Investoři jsou nervózní z toho, zda se bude vyjadřovat stejně jako Fischer či zda bude její postoj mírnější, v souladu s tím, co Fed uvedl po svém zasedání v červenci. Zápis z červencového zasedání Fedu totiž vyvolal obavy, že centrální banka s růstem úroků nebude pospíchat.

Ztráty dolaru částečně zmírnily nejnovější údaje o prodeji nových domů v USA. Ten stoupl v červenci o 12,4 procenta a byl nejvyšší od října 2007, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK