Růst německé ekonomiky ve čtvrtletí zpomalil na 0,4 procenta

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. srpna (ČTK) - Tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,4 procenta z 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z počátku srpna. K růstu přispěly hlavně vývoz, státní výdaje a soukromá spotřeba, které vykompenzovaly nižší firemní investice.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 3,1 procenta. Meziroční růst očištěný od kalendářových faktorů dosáhl 1,8 procenta.

Domácí spotřeba se mezičtvrtletně zvýšila o 0,3 procenta, z toho soukromá spotřeba o 0,2 procenta a veřejná o 0,6 procenta. Stát více utrácí hlavně kvůli ubytování a integraci rekordního přílivu migrantů. Ve všech případech však tempo růstu zpomalilo. Vývoz vzrostl o 1,2 procenta, dovoz naopak o 0,1 procenta klesl. Hrubé kapitálové investice se snížily o 2,1 procenta. V prvních třech měsících roku naopak o 0,1 procenta vzrostly, napsala agentura Reuters.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a na níž je závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá centrální banka naopak začátkem června výhled ekonomického růstu Německa na letošní rok zhoršila na 1,7 procenta z dosavadní předpovědi 1,8 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK