Začátkem školního roku pojišťovny evidují více úrazů dětí

24.08.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny pravidelně zaznamenávají zvýšení počtu dětských úrazů začátkem školního roku. Ve srovnání s prázdninami jich loni bylo téměř o pětinu více. Nejvíce stoupl počet úrazů u dětí ve věku od 11 do 14 let, o více než polovinu. Začátek školního roku tak pro děti bývá nejrizikovějším obdobím.

"Vůbec nejčastější věk při úrazu dítěte na začátku školního roku je 12 let," uvedl dnes ředitel úseku pojištění Pojišťovny České spořitelny Petr Kohoutek. Ve škole se podle něj děti nejčastěji zraní při míčových hrách a výjimečné nejsou ani úrazy při pádu ze židle. V září a říjnu opakovaně přibývají i úrazy po pádu na kolečkových bruslích nebo při jízdě na kole, dodal.

U věkových kategorií od 11 do 14 let a od 15 do 18 let v počtu úrazů výrazně vedou chlapci, mají jich až o polovinu více než dívky. Jiné je to v kategorii od šesti do deseti let, kde je úrazovost téměř vyrovnaná, mírně vedou chlapci. Tyto děti jsou také během školního roku více pod dozorem dospělých, a tak na začátku školního roku mají oproti starším dětem o něco méně úrazů než o prázdninách.

Zatímco v minulosti nejvyšší počet úrazů dětí v průběhu kalendářního roku spadal do období letních prázdnin, v současnosti existují dva vrcholy. Prvním rizikovým obdobím jsou první měsíce kalendářního roku, tím druhým je podzimní období následující bezprostředně po zahájení školní výuky, uvedla Ivana Košanová z odboru likvidace Kooperativy.

"Po prázdninách registrujeme desetinový nárůst počtu úrazů u dětí ve věku od šesti do 19 let. Například v roce 2015 nám klienti měsíčně hlásili v průměru 1550 úrazů, v září 2015 to bylo 1750 úrazů. Podobně tomu bylo i v předešlých letech," uvedla. V období prázdnin eviduje růst počtu úrazů na trampolínách. Po návratu do školy přibývá podle Košanové dopravních nehod s účastí dětí a úrazů v rámci tělesné výchovy, ale i běžné výuky.

Ze statistik České podnikatelské pojišťovny vyplývá, že prakticky polovina nahlašovaných úrazů jsou zlomeniny, pohmoždění a vykloubení, kam patří například fraktury dolních a horních končetin, přetržené kolenní vazy, podvrtnutí kolenního kloubu či kotníku. Nejčastější příčinou zranění bývají klopýtnutí a nejrůznější pády, jejichž následkem bývá také poranění hlavy, odřeniny a tržné rány. Velmi často dochází k úrazům při sportu a volnočasových aktivitách, kde jsou příčinou úrazů pády na kolech, bruslích, koloběžkách nebo skateboardu, upozornila mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Loni zemřelo v Česku na úraz 109 dětí, úrazů ošetřených lékaři bylo 330.000. Je to pokles, v roce 2010 zemřelo na úraz 168 dětí, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nejvíc dětí umírá při dopravních nehodách, přibývá vážných úrazů na trampolínách.

"Dětské úrazy zůstávají vážným problémem i z toho důvodu, že mnohdy zanechávají celoživotní následky. V roce 2007 jsme měli u dětí do 14 let zhruba 430.000 úrazů, loni o 100.000 méně. Počty úmrtí klesly ze 168 v roce 2010 na loňských 109," řekl ministr. V zemích OECD je nejvyšší úrazovost dětí v Rusku, Kazachstánu, Moldávii a na Ukrajině. Nejnižší je v Nizozemsku, Izraeli, Švýcarsku, Švédsku či v Británii. Česko je zhruba uprostřed žebříčku 37 srovnávaných zemí.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ