Začátek školního roku provětrá peněženku

25.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prázdniny pomalu končí a pro rodiče školáků nastává období nákupů. Začátek školy je spojen s výdaji za školní výbavu, ale nemálo peněz vydají rodiče také za oblečení, kroužky, stravování a v některých případech i za jízdné, pokud děti musí do školy dojíždět.

Aktovka, penál, tužky, sešity, obaly, přezůvky, svačinový box, oblečení pro děti na tělocvik, pomůcky na pracovní činnosti,… to je jen několik málo základních potřeb, bez kterých se školák neobjede. A toto vše je třeba pořídit.

Škola začíná nákupy

Nejdříve se pořizují především dražší položky jako jsou školní aktovky, tašky nebo penály. V případě aktovek je třeba se zaměřit na jejich celkovou funkčnost - anatomicky tvarovaná záda, různé bezpečnostní prvky a její celková hmotnost patří mezi důležité parametry. Při výběru pomůcek hledí rodiče zejména na funkčnost, kvalitu a cenu, děti sledují i vzhled a design pomůcek. U nejmenších dětí jsou populární motivy z animovaných filmů.

Nakoupit mnoho věcí mohou rodiče již během prázdnin, ale stejně je čekají nákupy i v průběhu měsíce září, kdy děti donesou seznamy věcí, které je třeba ještě do jednotlivých předmětů dokoupit. Podle průzkumu letos rodiče za školní výbavu pro svoje děti nejčastěji utratí do 2000 korun. Necelá pětina rodičů plánuje dát více než 3000 korun. Kromě toho, za sportovní výbavu školáků plánuje většina rodin utratit do 1000 korun. Víc než polovina rodičů přitom každý rok jen doplňuje to, co chybí nebo co je třeba vyměnit, celou školní výbavu obměňuje každý rok zhruba pětina rodičů.

Kde nakupovat

Jednou z možností je nákup přes internet. Je bezesporu rychlý, pohodlný i levný. Z pohodlí domova tak pořídíte vše, co vaše dítě bude potřebovat. Pokud se vydáte nakupovat přímo do „kamenného“ obchodu, v období přelomu prázdnin a začátku školního roku budete zavaleni vším, co vaše dítě do školy potřebuje. Obchodní řetězce jsou na toto období připraveny a nabízí řadu produktů v různých akcích. Přesto je často paradoxně výhodnější nakoupit v obyčejném malém papírnictví, kde základní pomůcky nakoupíte levněji.

Mimoškolní aktivity

Školní rok není pouze o učení. Menší děti tráví po vyučování většinou čas v družině. I zde se připravte na to, že za družinu můžete platit. Pro větší je třeba najít vhodný způsob trávení mimoškolního času. Školy většinou nabízí řadu kroužků a právě i v rámci odpolední družiny, kde mohou děti trávit čas po vyučování. Školní kroužky mohou být zdarma, ale určitě bývají levnější než v domovech mládeže, střediscích volného času nebo u jiných organizátorů, kde je třeba počítat s cenou od několika set až po tisíce korun za pololetí či školní rok. Určitě je dobré, aby si rodiče s dětmi zkusili u kroužků ukázkovou hodinu a pokud je to možné, aby platili kurzovné jen na měsíc dopředu. Kroužky jsou drahé a zaplatit na celý rok, když nevíme, zda dítě po měsíci nepřestane bavit, je vyhazování peněz. Škála nabízených kroužků a zájmových aktivit je široká a určitě si vybere každý. Vybírat můžete ze sportovních, uměleckých, počítačových ale třeba i jazykových kroužků. Jen je třeba myslet na to, že dítě by mělo mít také svůj volný neřízený čas. Prostě jak se říká, všeho moc škodí a to platí i pro kroužky.

Další výdaje

S nákupy pomůcek, případně zaplacením kroužků výdaje rodičů nekončí. U dětí, které musí do školy dojíždět, je k výdajům třeba započítat i jízdné, které se bude lišit podle vzdálenosti bydliště od školy. Během školního roku je nutné dětem také zabezpečit stravování. Většina dětí chodí na obědy, které jsou zabezpečovány ve školních jídelnách. Ceny obědů jsou dotované a rodiče podle věku dítěte platí podle vyhlášky od 16 do 37 korun za oběd. Dopolední a odpolední svačinky si rodiče většinou zajišťují pro děti samy, i když najdou se i jídelny, které rodičům i v tomto směru usnadní život a o dopolední a odpolední jídlo pro děti se postarají.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU