ČNB upravila pěti bankám sazby ke krytí systémového rizika

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Česká národní banka upravila na základě celoevropských pravidel sazby kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika pěti největším tuzemským bankám. Sazbu České spořitelně a ČSOB ve výši tří procent banka nezměnila, Komerční bance jí zvýšila z 2,5 procenta na tři procenta a UniCredit Bank z jednoho procenta na dvě procenta. Nově také zavedla sazbu i pro Raiffeisenbank, a to jedno procento. Centrální banka o tom informovala dnes na internetu. Rezervy ve stanovené výši musí banky udržovat od ledna.

Základem pro rozhodnutí ČNB o tom, u které banky bude požadavek na udržování této rezervy vyhlášen a v jaké výši, je odhad takzvané systémové významnosti dané banky pomocí celé řady indikátorů popisujících čtyři klíčové parametry banky: velikost, složitost, nenahraditelnost pro ekonomiku a propojenost s dalšími finančními institucemi.

Stanovení kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika umožňuje od roku 2014 směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho také stanovuje další dva typy rezerv, a to bezpečnostní rezervu a proticyklickou kapitálovou rezervu. Tu v červnu ponechala ČNB pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta.

Sazby pro krytí systémového rizika jsou uvedeny v procentech z celkového objemu rizikové expozice dané banky a musí být tvořeny kmenovým kapitálem banky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK