Pracovní agentury budou zřejmě muset skládat kauce

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Vláda schválila změnu pravidel agenturního zaměstnávání. Agentury mají mimo jiné platit kauci při vstupu na trh a vyšší pokuty v případě pochybení. Novelu zákona o zaměstnanosti musí ještě posoudit Parlament. O postoji vlády informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru.

\"Byly zvýšeny sankce, k založení agentury bude nutná kauce,\" uvedl.

Od změn v pravidlech agenturního zaměstnávání si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje to, že na trh budou vstupovat pouze ty agentury, které disponují minimálním odpovídajícím zázemím a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení. Předpis má podle návrhu pro jednání vlády zavést půlmilionovou kauci, kterou bude muset agentura složit.

Udělování povolení ke zprostředkování práce se má zjednodušit. Novela zákoníku práce zase podle jejích autorů omezí \"obcházení předpisů\" u pracovní doby, v odměňování a v oblasti sociálního a zdravotního pojištění. Odpovědnost za podmínky bude mít i zaměstnavatel, u něhož budou agenturní pracovníci pracovat.

Na agenturní zaměstnávání bylo v minulosti dost kritiky, týkající se špatných pracovních podmínek nebo nízkých mezd pronajímaných pracovníků.

Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se přitom za posledních pět let zvýšil o 62 procent. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171.800 lidí, loni to bylo 277.400 osob. Agentury často zaměstnávají a do firem posílají cizince. Letos v polovině dubna v ČR existovalo 1762 pracovních agentur.

Původně ministerstvo v loňském návrhu novely o zaměstnanosti počítalo s tím, že by agenturní zaměstnanci mohli ve firmách tvořit maximálně 15 procent pracovníků. Od záměru resort nakonec upustil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK