EU se zastala řeckých statistiků před obviněními z manipulací

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 24. srpna (ČTK) - Evropská unie dnes vstoupila do sporu o řecké ekonomické statistiky a zastala se bývalého šéfa statistického úřadu ELSTAT Andrease Georgia před staronovými obviněními. Evropská komisařka pro zaměstnanost Marianne Thyssenová prohlásila, že úřad s údaji o řeckém dluhu v letech 2010-15 nemanipuloval, a vyzvala Atény, aby taková obvinění důrazně odmítly.

V roce 2013 byl Georgiu spolu s dalšími dvěma zaměstnanci úřadu obviněn z falšování údajů o státním dluhu za rok 2009, které prý uměle nafoukli, aby ospravedlnili tvrdá úsporná opatření věřitelů spojená s prvním mezinárodním záchranným programem pro Řecko. Úřadu se tehdy zastal Brusel i šéfové statistických úřadů z celého světa a soud ho obvinění zprostil. Tento měsíc však řecký nejvyšší soud tento případ znovu otevřel.

Thyssenová, která je rovněž pověřena dohledem nad evropským statistickým úřadem Eurostat, uvedla, že poslala řecké vládě a ministru financí společný dopis na obranu řeckého úřadu s ekonomickým místopředsedou komise Valdisem Dombrovskisem a komisařem pro hospodářské a finanční otázky Pierrem Moscovicim.

\"Komise i Eurostat považují za absolutně jasné, že údaje o řeckém vládním dluhu z let 2010-15 jsou zcela spolehlivé a přesné,\" citovala komisařku agentura Reuters. Řecká vláda \"musí aktivně a veřejně smazat falešný dojem, že během těchto let se tyto údaje falšovaly, a chránit ELSTAT a jeho zaměstnance před takovými nepodloženými tvrzeními,\" dodala Thyssenová. Pokud by to Atény neudělaly, poškodilo by to věrohodnost Řecka u mezinárodních věřitelů a mohlo by to ohrozit řecký záchranný program, varovala Thyssenová.

Řecká vláda na dopis obratem odpověděla a vyjádřila \"překvapení\" nad tím, že komise zaujímá postoj k soudně projednávanému případu. Vláda ujistila, že respektuje nezávislost statistického úřadu.

Šéf úřadu ELSTAT Georgiu před rokem odešel z funkce po pěti letech svého mandátu. Někdejší zástupce ředitele statistického odboru Mezinárodního měnového fondu byl jmenován několik měsíců po vypuknutí dluhové krize s pověřením obnovit důvěryhodnost řeckých statistických údajů a nezávislost úřadu po manipulacích, jejichž odhalení vedlo k hluboké dluhové krizi v Řecku i dalších zemích eurozóny.

Řecké statistiky byly známy svou nespolehlivostí a byly často revidovány. Před vstupem do eurozóny v roce 2001 země podhodnocovala svůj rozpočtový deficit a podhodnocované údaje o deficitech tamní úřad vydával i v dalších letech. Nesrovnalosti vyšly najevo po změně vlády na konci roku 2009, což bylo jedním z důvodů propuknutí vážné finanční krize. Věřitelé následnou finanční pomoc Řecku podmínili mimo jiné reformou řeckých statistik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK