Pojišťovny budou zřejmě moci podnikat v EU s jednotným pasem

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Pojišťovny pravděpodobně budou moci od příštího roku podnikat v EU na základě tzv. jednotného evropského pasu, který už nyní mohou používat banky. Počítá s tím vládní novela zákona o pojišťovnictví, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Princip jednotného evropského pasu znamená, že pokud pojišťovna získá povolení k provozování pojišťovací činnosti v jedné z členských zemí EU, je oprávněna provozovat tuto činnost ve všech ostatních.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová neprosadila úpravy, které měly pojišťovnám zajistit, aby mohly nabízet i zprostředkování jiných finančních služeb. Obdobné úpravy neprosadila ODS už ve Sněmovně. Podle vlády by nabízení dalších služeb bylo rizikem pro stabilitu pojišťoven. Podle kritiků tím ale vznikne nerovnováha na trhu, protože banky naopak budou moci i nadále nabízet pojištění.

\"Ministerstvo v žádném případě rozsah činnosti pojišťoven nezužuje, ale pouze podmiňuje jejich provozování prokázáním České národní bance jako dohledového orgánu, že tyto činnosti přímo vyplývají z povolené pojišťovací činnosti,\" řekl k tomu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj je pouze na ČNB, aby posoudila u každé pojišťovny, zda její činnost přímo vyplývá z povolené pojišťovací činnosti.

Cílem změny zákona je zapracovat do českého zákona nové evropské předpisy, což má vést k posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů. Pojišťovny a zajišťovny budou muset informovat veřejnost formou každoročních zpráv o své solventnosti a finanční situaci, které budou muset být bezplatně přístupné. Do čtyř měsíců od konce účetního období budou muset podávat České národní bance výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy. Tyto instituce budou muset také zřídit a uplatňovat účinný řídicí a kontrolní systém, který bude zajišťovat řádné a obezřetné řízení jejich činností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK