Senát chce zpřísnění zákona o prokazování původu majetku

24.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Navrhovaný zákon o prokazování původu majetku opětovně projednají poslanci. Senát v něm chce na návrh koaliční ČSSD snížit rozdíl mezi nárůstem jmění poplatníka a jeho vykázanými příjmy, při kterém by ho finanční správa mohla k prokázání původu majetku vyzvat a případně jej zdanit. Zatímco vláda navrhla hranici sedm milionů korun, horní komora požaduje dnešním verdiktem pětimilionovou mez. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s úpravou souhlasil.

Sedmimilionová hranice by byla podle vyjádření senátorů ČSSD i například Jiřího Čunka z KDU-ČSL příliš vysoká. Sociální demokraty rozhořčilo i Babišovo vysvětlení, jak vznikla. Pro pozměňovací návrh sociálních demokratů zvedlo ruku 47 senátorů, nikdo nebyl proti a 13 členů horní komory se hlasování zdrželo.

Předloha předpokládá, že v případě, že by poplatník nebyl schopen prokázat původ svých příjmů, byla by mu daň vyměřena dodatečně včetně penále. Jeho výše má být 50 procent doměřené daně, nebo 100 procent v případě, že poplatník nebude s daňovým úřadem spolupracovat.

Za porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku by hrozil podle předlohy až tříletý trest vězení místo nynějšího jednoho roku. Byl by možný i peněžitý trest.

Norma by měla být účinná od druhého kalendářního měsíce potom, co vyjde ve sbírce zákonů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK