Agrární vývoz do Ruska vzrostl o 11,5 pct, zájem je o technologie

25.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 25. srpna (ČTK) - Vývoz agrárního zboží z Česka do Ruska vzrostl letos v pololetí o 11,5 procenta na hodnotu 1,28 miliardy korun. Rusové mají zájem o nové technologie, například pro chov ryb. Češi vidí potenciál například v dodávkách genetických zdrojů nebo chmele a piva, řekla dnes na semináři na agrosalónu Země živitelka náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.

\"Samozřejmě největší potenciál je v těch výrobcích, které jsou pod sankcemi. Mléčné a masné výrobky jsou zajímavé. Ale je pravdou, že se nám dobře daří dovážet zemědělské, strojírenské a potravinářské technologie,\" uvedla náměstkyně. Podle ní je také zájem o genetický materiál jako jsou násadová vejce či sperma.

Potenciál pro dovoz technologií v akvakultuře vidí jako reálnou i ruský náměstek ministra zemědělství Jevgenij Gromyko. Podle něj se budou v Rusku stále více chovat ryby, protože jsou na seznamu potravin, které se nesmí z EU do Ruska dovážet. \"Akvakultura, to je zcela nezorané pole, technologie zatím zůstávají stejné jako před 200 lety,\" řekl Gromyko na dnešním semináři o obchodu s Ruskem.

Vývoz českého agrárního zboží do Ruska se v minulosti zvyšoval, maxima dosáhl v roce 2014, kdy Češi do Ruska vyvezli potraviny a zemědělské potřeby za 2,96 miliardy korun. O rok později to bylo zboží v hodnotě 2,35 miliardy korun. V roce 2014 totiž začaly platit sankce Evropské unie proti Rusku. Ty EU vyhlásila kvůli ruské anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny. Rusko naopak zakázalo dovoz vybraných potravin z evropských zemí. Jedním z hlavních kritiků sankcí je i český prezident Miloš Zeman.

Schodek českého agrárního zahraničního obchodu se v pololetí zvýšil meziročně o přibližně 2,8 miliardy korun. Do ČR se dovezly výrobky v hodnotě o necelých 11 miliard vyšší, než vyvezly. Hodnota importovaných výrobků se meziročně zvedla o 6,5 miliardy korun na 112,9 miliardy. Export rostl pomaleji, o 3,7 miliardy korun na 101,9 miliardy. Česko stále víc dováží mléko a zeleninu. Většinu záporného salda pak tvoří dovozy masa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK