Zeman žádal v Č. Budějovicích zrušení sankcí EU vůči Rusku

25.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 25. srpna (ČTK) - Razantnější boj za zrušení sankcí EU vůči Rusku žádá český prezident Miloš Zeman od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zeman to dnes několikrát zopakoval na zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Předseda agrární komory Miroslav Toman zase na stejné zemědělské přehlídce uvedl, že by na pultech českých obchodů mělo být povinně až 80 procent českého zboží. Přejí si to prý tuzemští potravináři.

Zeman žádá razantnější postoj v otázce unijních sankcí od premiéra Sobotky na zasedání Evropské rady. Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Zeman uvedl, že stejně se k otázce stavěl i francouzský prezident Francois Hollande, s nímž se se setkal při olympijských hrách v Riu de Janeiro. Sankce podle Zemana poškozují české zemědělce i český průmysl a jsou výrazem bezradnosti.

Tomanovu myšlenku, že by české obchody měly nabízet až 80 procent českého zboží, hodnotil dnes na Země živitelka ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jako nadsazenou. Podle něj je třeba respektovat jednotný trh zemí EU.

Na výstavišti v Českých Budějovicích se ode dneška představuje 382 vystavovatelů, své výrobky nabízí 105 obchodníků z 22 zemí. Země Živitelka je největší tuzemskou zemědělskou oborovou akci, loni ji navštívilo přibližně 102.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK