Ceny ropy oživily ze ztrát, podpořil je slabší dolar

25.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 25. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po středečním propadu oživily a smazaly počáteční ztráty. Odpoledne začala vývoj cen ovlivňovat situace na devizovém trhu, kde investoři začali sázet na oslabení kurzu dolaru před pátečním vystoupením šéfky americké centrální banky (Fed).

Cena severomořské ropy Brent v 17:45 SELČ přidávala 0,6 procenta na 49,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala růst stejným tempem na 47,10 dolaru za barel. Ve středu Brent ztratil 1,8 procenta a WTI odepsala téměř tři procenta.

Finanční trhy se nyní zaměřují na páteční vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové, která by mohla naznačit, kdy se v USA zvýší úrokové sazby. Dolar začal oslabovat po spekulacích, že Yellenová zmaří šance na zářijové zvýšení sazeb. Slabší dolar zvýhodňuje nákupy ropy a dalších komodit těm investorům, kteří nakupují v jiných měnách než v dolarech.

Ceny ropy za první tři týdny srpna vzrostly o více než 20 procent. Trh povzbudily zprávy o možné dohodě producentů ropy o zmrazení těžby. Přední světové těžaři se sejdou na konci září v Alžírsku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 49,40 49,05 New York - Nymex WTI říjen 47,10 46,77

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK