Zaručený příjem pro všechny: Finsko jako první stát v EU ho otestuje

26.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finská vláda od příštího roku zavede zkušebně takzvaný všeobecný základní příjem. Vybraná skupina občanů bude od státu automaticky dostávat 560 eur (přes 15.000 Kč) měsíčně. Finsko se tak patrně stane první evropskou zemí, která na národní úrovni otestuje zaručený příjem.

Finové mají do 9. září předložen k veřejné konzultaci návrh zákona, podle kterého by se všeobecný základní příjem otestoval na 2000 lidech v produktivním věku, kteří by byli náhodně vybraní ze všech obyvatel. Dopady všeobecného základního příjmu by se pak porovnaly s kontrolní skupinou lidí stejného typu, kteří by žádný zaručený příjem nepobírali.

Projekt je součástí volebních slibů, se kterými přišel centristický premiér a bývalý podnikatel Juha Sipilä. Předseda vlády doufá, že zavedení všeobecného základního příjmu přispěje ke zvýšení zaměstnanosti a zjednodušení systému sociálních dávek.

Experiment se zaručeným příjmem se má v lednu 2017 rozběhnout i v nizozemském městě Utrecht. Na celostátní úrovni ale garantovaný příjem pro všechny občany odmítli na začátku června v referendu ve Švýcarsku. Podle návrhu měl činit 2500 franků (asi 61.000 Kč) měsíčně bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, anebo je nezaměstnaný. Na druhou stranu chtělo Švýcarsko zrušit veškeré sociální dávky, podpory a příspěvky.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU