Komora:Úrodnost obilovin od vstupu do EU vzrostla o polovinu

26.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Č. Budějovice 26. srpna (ČTK) - Úrodnost obilovin v ČR se od vstupu do Evropské unie zvýšila o polovinu na současných zhruba 6,36 tuny na hektar. Pomáhají technologie i šlechtění, řekl dnes ČTK na agrosalonu Země živitelka člen předsednictva Agrární komory ČR Josef Kubiš. Letošní úrodu podle něj zkomplikovaly letní deště, kvůli kterým klesla kvalita sklízeného obilí.

ČR se podle Kubiše dostala ve výnosech obilí na úroveň západních států. Nejvyšší letos byly v Královéhradeckém, Zlínském a Olomouckém kraji, kde přesáhly sedm tun na hektar. Naopak nejnižší výnosy jsou v Karlovarském kraji, kde činily zhruba 5,6 tuny na hektar.

Podle Kubiše se daří zvyšovat i úrodnost řepky. V Evropské unii jsou podle Kubiše před ČR jenom Němci, kteří mají průměrný výnos 3,8 tuny na hektar oproti českým 3,57 tuny na hektar. V absolutních číslech, která hovoří o velikosti úrody, však podle něj nejsou úspěchy tolik vidět, protože se zmenšila výměra, na které čeští zemědělci hospodaří. Podle Kubiše tak není pravda, že by zemědělci plenili přírodu a ničili půdu. Připomenul, že řepka je protierozní rostlina, která stav krajiny zlepšuje.

Úrodnost podle Kubiše zvyšují technologie a šlechtění. \"Podniky, které to neuměly, zkrachovaly. Dopředu nás táhne šlechtění, mechanizace, ale i prostředky na ochranu rostlin. Je to i tím, že se o tu půdu staráme,\" dodal agrárník.

Žně v Česku již prakticky skončily. O dobrých výnosech hovoří Agrární komora i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Problémem je však kvalita obilí, kterou zhoršily deště. \"Mnoho porostů už bylo ke konci žní naklíčených. Bude tak asi i vyšší množství mykotoxinů, vyšší pravděpodobnost zaplísnění,\" řekl dříve o krmném obilí ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK