Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,7 pct na 853 bodů

26.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když od minulého pátku index PX stoupl o 0,7 procenta na 853,2 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie sázkové kanceláře Fortuna, nejlépe se naopak dařilo cenným papírům bankovní skupiny Erste, vyplývá z výsledků pražské burzy. Předchozí týden akcie klesly skoro o dvě procenta.

\"Veškeré dění na finančních trzích se soustředilo na páteční vystoupení šéfky americké centrální banky Fed Janet Yellenové na výročním zasedání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Trh začal výrazněji spekulovat, že by v něm mohlo zaznít výraznější vodítko k potenciálnímu zvyšování sazeb v blízké budoucnosti. Po projevu se uvolnil předešlý tlak a akcie se vrátily k růstu ze začátku dne. V průběhu týdne docházelo k mírnému tlaku na akciových trzích právě kvůli očekávanému projevu Yellenové,\" komentoval vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Fortuna, která ztratila 3,2 procenta na 89,9 Kč. Společnost vydala výsledky, které zaostaly za očekáváním trhu. Navíc potvrdila, že nehodlá vyplácet dividendu přinejmenším v příštích dvou letech. Investoři reagovali korekcí předchozího růstu.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Erste Group, která přidala 4,6 procenta na 688 Kč. Erste profitovala ze zvýšeného výhledu ratingu Rakouska ze strany agentury Moody ´s. Současně rostla v souladu s celým evropským bankovním sektorem.

V příštím týdnu se investoři zaměří především na páteční data z amerického trhu práce. Ta by měla dále zvýšit spekulace ohledně budoucí monetární politiky Fedu. Yellenová sice v Jackson Hole předvedla relativně jestřábí komentář, ale dle trhu byla rétorika slabá, což může podpořit akcie i v příštím týdnu, uzavřel analytik.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK