Politici zahájili Národní dožínky, mluvili o podpoře zemědělců

27.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Č. Budějovice 27. srpna (ČTK) - Politici dnes ráno zahájili v Českých Budějovicích na agrosalonu Země živitelka Národní dožínky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že by vláda chtěla v parlamentu prosadit vratku spotřební daně z pohonných hmot, tzv. zelenou naftu pro živočišnou výrobu. Novelu zákona projednává nyní Poslanecká sněmovna, v prvním čtení ji poslanci v červenci podpořili. Podle Sobotky by mohli zemědělci díky novele získat až 900 milionů korun.

Sobotka před návštěvníky agrosalonu pochválil vládu za to, že se jí podařilo prosadit novelu zákona o významné tržní síle, která by měla podporovat potravináře při vyjednávání s obchodními řetězci. Vláda se podle něj snaží zemědělcům pomoci, připomenul i další podpory, o kterých již dříve mluvilo ministerstvo zemědělství. Do konce roku by například měly být zemědělcům v živočišné výrobě vyplaceny čtyři miliardy.

Vládu pochválil i prezident Agrární komory Miroslav Toman. Zopakoval své teze z minulých dní, že by mělo být na pultech českých obchodů více potravin z Česka, přál by si také větší kontrolu dovozových potravin ze strany dozorových orgánů.

Zahájení Národních dožínek se kromě premiéra zúčastnil také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), jeho stranický kolega ministr kultury Daniel Herman, předseda Senátu Milan Štěch a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD).

Aby zemědělci mohli dostat až 900 milionů korun díky vratce na dani, musel by být schválený pozměňovací návrh, který hodlá předložit ministr zemědělství. Chce zvýšit vratku až na horní limit, který umožňuje EU. U motorové nafty bez biosložky je to až 95 procent daně, u nafty se sedmi procenty biosložky je to 88 procent.

Podle novely, kterou již dříve podpořila vláda, by měl stát ročně přijít kvůli vratce o 385 milionů korun. Z toho státní rozpočet přijde o 350 milionů a Státní fond dopravní infrastruktury o 35 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK