Češi platí kartou pětkrát více než před 10 lety, hlavně bezkontaktně

30.08.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Největší podíl domácích bezhotovostních plateb, asi 67 %, tvoří bezkontaktní platby. Přes web proběhne každá padesátá platba. Pro zahraniční transakce platí obrácený poměr, prim hrají webové transakce (37 %), bezkontaktní platba je jen každá desátá. Pro platby v zahraničí Češi preferují stále hotovost.

Češi loni použili platební kartu 581 milionkrát a za jeden nákup v průměru zaplatili 770 korun. V roce 2006 uskutečnili pětkrát méně transakcí (117 milionů) s průměrnou částkou 1144 Kč. Za posledních deset let kartou zaplatili celkem 2,5 bilionu korun. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace.

"Je tak zřejmé, že platební karty používáme stále častěji pro platbu i menších částek," komentoval čísla poradce asociace pro platební styk Tomáš Hládek. K tomu výraznou měrou v roce 2011 přispěl vstup takzvaných bezkontaktních karet na trh. Obchodníci se v případě jejich použití nebrání platbám od jedné koruny na rozdíl od minulosti, kdy platbu kartou podmiňovali nákupem o ceně přes 200 korun.


Čtěte také:
Komerční banka spouští bezkontaktní platby mobilem
Platby mobilem se zatím neprosadily. Blýská se na lepší časy?
Bezkontaktní platby lámou rekordy

Platbám kartou dominují domácí platby, tedy platby u českých obchodníků. Ty zahrnují přes 90 procent všech transakcí, zahraniční platby tvoří asi sedm procent. Na jednu zahraniční platbu u obchodníka tak připadá 13 domácích transakcí. Zájem o zahraniční platby ale stoupá a jejich podíl proti roku 2006 vzrostl více než o polovinu.

Objem plateb u obchodníků (mld. Kč)

ČBA: Objem plateb u obchodníků (mld. Kč)

Zdroj: ČBA

Největší podíl domácích bezhotovostních plateb, asi 67 procent, tvoří bezkontaktní platby. Přes web proběhne každá padesátá platba. Pro zahraniční transakce platí obrácený poměr, prim hrají webové transakce (37 procent), bezkontaktní platba je jen každá desátá.

Bezkontaktní platby se těší velkému zájmu téměř výhradně pro domácí platby. Ze všech bezkontaktních transakcí tvořily loni 99 procent právě ty tuzemské. V meziročním srovnání to byl 80procentní růst v jejich počtu a 90procentní růst v objemu.

Počet plateb u obchodníků (mil.)

ČBA: Počet plateb u obchodníků

Zdroj: ČBA

"Česko je na špici v platbách bezkontaktní kartou. V přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Podle dostupných čísel zaplatíme několikanásobně více než ostatní Evropané. Na jedné straně je to důkaz toho, že jsou Češi v oblasti bankovnictví proti jiným zemím velmi inovativní. Na straně druhé je to i zásluhou bank působících v ČR, které na rozdíl od zahraničních bank investovaly nemalé peníze do zajištění hustoty bezkontaktních terminálů u obchodníků a poskytovatelů služeb," uvedl Hládek.

Pro platby v zahraničí podle něj navíc Češi preferují stále hotovost a při výběru z bankomatu volí větší částky v porovnání s výběry doma. Je to zažitý vzorec chování z dob, kdy banky účtovaly rozdílné poplatky za tuzemské a zahraniční ATM (bankomatové) transakce. Ta doba už je dávno pryč, mnoho bank nabízí výběry zdarma z jakéhokoli bankomatu, tedy i toho za hranicemi, poznamenal Hládek.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ