Americký dolar před údaji o nezaměstnanosti v USA roste

30.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes pokračuje v růstu a ke koši šesti předních světových měn stoupl nejvýše za dva týdny. Investoři čekají na důležité údaje o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, které budou zveřejněny tento týden a mohly by naznačit, kdy centrální banka USA (Fed) zvýší úrokové sazby.

Kolem 17:15 SELČ dolar vůči euru vzrostl o 0,3 procenta na 1,1153 USD a k jenu stoupl o jedno procento na 102,87 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,6 procenta na 114,69 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,4 procenta na 95,99 bodu.

Páteční komentáře šéfky Fedu Janet Yellenové a místopředsedy Fedu Stanleyho Fischera posílily očekávání, že Fed by mohl zvýšit sazby již na svém zasedání v září. Většina investorů a ekonomů se však domnívá, že pravděpodobnější je růst úroků v prosinci.

Údaje o vývoji nezaměstnanosti jsou jedním z důležitých ukazatelů, kterým se Fed řídí při rozhodování o úrokových sazbách. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že v srpnu vzniklo v USA 180.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK