Kanadská ekonomika klesla nejprudším tempem za sedm let

31.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa/Toronto 31. srpna (ČTK) - Kanadská ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nejprudší pokles za posledních sedm let, respektive od světové finanční krize. Tamní statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se v ročním přepočtu propadl o 1,6 procenta. Ekonomiku nepříznivě zasáhl jednak pokles vývozu, jednak výpadek v těžbě ropy, který způsobily rozsáhlé lesní požáry.

Hospodářský pokles byl nejprudší od druhého čtvrtletí 2009. Za první tři měsíce letošního roku přitom ještě kanadská ekonomika rostla tempem 2,5 procenta.

\"Je to do značné míry v souladu s očekáváním. Vzhledem k těm požárům to mohlo být i horší,\" řekl k hospodářskému vývoji za druhé čtvrtletí analytik Sal Guatieri z makléřské společnosti BMO Capital Markets. \"Jasně to potvrzuje neuspokojivý sestupný trend u exportu v posledních měsících. Zčásti to souvisí s těmi požáry, odráží to ale i hospodářské zpomalení v USA. Naštěstí se americká ekonomika v poslední době zlepšuje,\" poznamenal analytik.

V červnu dosáhla kanadská ekonomika růstu 0,6 procenta, což signalizovalo příchod hospodářského oživení. \"Čtvrtletí skončilo v docela dobrém tónu. Spotřebitelé dál utrácejí,\" upozornil Guatieri. \"Rozhodně ale potřebujeme, aby se začal zotavovat export,\" dodal.

Kanadské akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, který ale odrážel zejména pokles cen ropy a zlata. Klesaly ale také finanční tituly. Hlavní index burzy v Torontu asi půl hodniny po zahájení odepisoval zhruba 0,2 procenta na 14.653 bodů. Zůstává tak v blízkosti ročního maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK