Průměrná mzda rekordně roste, zvyšuje se i medián mezd

05.09.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v Česku stoupla dle ČSÚ ve druhém čtvrtletí meziročně o 1019 korun, tedy o 3,9 % na 27.297 Kč. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta. Ještě rychleji než průměrná mzda zvyšuje medián, takže růst mezd je více rozložený a dotýká se i lidí s nižšími příjmy. Jde tak o nevyšší reálný růst mezd za posledních devět let. Stále ale platí, že většina lidí na průměrnou mzdu nedosáhne. Podle analytiků mzdy porostou i v dalších měsících a za celý letošní rok by průměrná mzda mohla stoupnout o více než čtyři procenta.

Medián mezd, tedy prostřední hodnota, ve druhém čtvrtletí činil 23.047 korun. Medián představuje číslo, kdy přesně polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj, a druhá polovina nižší. Meziročně vzrostl medián o 4,5 procenta. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly mzdu mezi 11.238 Kč a 43.752 Kč.

"Příčina růstu mezd je zřejmá, poptávka po práci stoupá rychleji než nabídka volných pracovních sil. V řadě profesí je nedostatek pracovních sil s patřičnou kvalifikací," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že se ještě rychleji než průměrná mzda zvyšuje medián. "Znamená to, že růst mezd je více rozložený a dotýká se tak i lidí s nižšími příjmy," uvedl.

Zvyšování mezd zaměstnanců bude nadále jednou z hlavních priorit vlády, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Podpora růstu platů, kterou bude naše vláda i nadále prosazovat, přináší pozitivní dopady na vývoj ekonomiky a občany, nezvyšuje inflaci nežádoucím směrem, podporuje domácí spotřebu a zvyšuje životní úroveň domácností," dodal.

ČSÚ dnes rovněž informoval, že tržby v maloobchodě bez aut v červenci zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta z červnových 6,3 procenta. Vývoj byl ovlivněn mimo jiné tím, že letošní červenec měl o tři pracovní dny méně než ten loňský. Slabý výsledek maloobchodu byl podle analytiků jen přechodnou záležitostí, v dalších měsících by tržby obchodníků měly dál silněji růst.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU