Samsung prodá aktivity v oblasti tisku firmě HP za 1,05 mld. USD

12.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 12. září (ČTK) - Americká počítačová společnost HP koupí od jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics jeho aktivity v oblasti tiskáren za 1,05 miliardy USD (25,2 miliardy Kč). Prodej je součástí snah Samsungu zaměřit se více na své hlavní aktivity. HP díky akvizici technologií Samsungu posílí svou pozici na trhu s kopírováním a tiskem, uvádí se v dnešním prohlášení firem.

HP je jedničkou na trhu s tiskárnami a kopírkami a převzetí aktivit od Samsungu je zatím jeho největší akvizicí v oblasti tiskáren. Akvizicí získá více než 6500 patentů v oblasti tisku a 1300 vývojářů, napsala agentura Reuters.

Transakce by měla být dokončena do 12 měsíců, v závislosti na schválení antimonopolními úřady. Po dokončení se Samsung zavázal k investici 100 až 300 milionů USD do akcií HP.

Dohoda podle agentury Bloomberg umožňuje HP zaměřit se více na kopírovací trh a důležitou technologii laserového tisku. Je také součástí většího plánu rozšířit nabídku i mimo dobře známou linii tiskáren a najít nové zdroje růstu, protože chytré telefony, tablety a další digitální přístroje snížily potřebu tradičního tisku na papír. HP se loni oddělila od firmy Hewlett Packard Enterprise Co. a zaměřuje se na osobní počítače a s tím spojený hardware.

Příjmy divize tisku HP v minulém čtvrtletí klesly o 14 procent na 4,42 miliardy USD, zatímco příjmy celé firmy se snížily jen o čtyři procent na 11,9 miliardy USD. HP má stále malý podíl na trhu kopírek pro kanceláře, kterému dominují firmy jako Xerox.

Samsung Electronics i širší konglomerát Samsung Group prodávají nebo opouštějí aktivity, které nepovažují za hlavní. Tyto kroky jsou součástí širšího restrukturalizačního procesu přední jihokorejské rodinné firmy.

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů. Zaostává však za konkurenty jako HP, Canon a Epson na trhu s tiskárnami.

Samsung nezveřejňuje samostatně údaje o prodeji tiskáren. Výzkumná společnost IDC uvádí, že Samsung je pátým největším prodejcem, jeho podíl na trhu činí čtyři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK