Studenti se mohou snadno stát neplatiči zdravotního pojištění

13.09.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Je to poměrně časté nedopatření, ze kterého mohou pramenit zbytečné nepříjemnosti. Nejčastěji se týká studentů, kteří od nového školního roku nastupují na střední nebo na vysokou školu. Ti totiž vesměs očekávají, že škola jejich studium oznámí zdravotní pojišťovně a za ně tedy bude nadále platit pojištění stát. Jenže ne všechny školy to dělají. A není to ani jejich povinnost.

Oznamovací povinnost má podle zákona sám pojištěnec. Studenti by se proto měli přesvědčit, zda škola pojišťovně jejich nástup skutečně oznámila. V opačném případě se mohou nevědomky zařadit mezi neplatiče. Ten, kdo se již zaregistroval na portál Moje VZP, si vše může ověřit pohodlně on-line z domova.

To, že student pokračuje ve studiu a má tedy nárok na zařazení do kategorie státních pojištěnců, musí své zdravotní pojišťovně oznámit nejpozději během září. U nezletilých dětí má tuto povinnost jejich zákonný zástupce. Oznamovat se musí jak zahájení, tak i ukončení studia, případně jeho přerušení a znovuzahájení, a to nejpozději do osmi dnů.

Za žáky základní školy i za středoškoláky po maturitě platí stát pojistné ještě po dobu posledních prázdnin, ovšem v září musí mít pojišťovna nahlášeno, zda dál studují, ať už na SŠ nebo na VŠ. Pokud toto studium pokračuje bez přerušení, není nutno oznamovat a dokládat ukončení předchozího studia.

Je tedy důležité se přesvědčit, že škola oznamuje nástup ke studiu zdravotní pojišťovně, a pokud ne, zajít co nejdřív na nejbližší pobočku s příslušným dokladem (potvrzení školy/studijního oddělení, písemné rozhodnutí o studiu apod.). A pozor, kdyby zápis do 1. ročníku vysoké školy byl až v říjnu nebo listopadu, musí to student své zdravotní pojišťovně oznámit, a to do 8 dnů ode dne, kdy se tuto skutečnost dozvěděl. Stačí pojišťovně předložit alespoň vyrozumění o přijetí.

Středoškoláci i vysokoškoláci do 26 let jsou považováni za nezaopatřené děti a pojistné na zdravotní pojištění za ně platí stát jen při splnění určitých podmínek. Musí jít o soustavnou přípravu na budoucí povolání, čímž je míněno studium na středních a vysokých školách v ČR, ovšem mimo dálkové, distanční, večerní nebo kombinované studium na SŠ, kdy je dítě zároveň výdělečně činné nebo má nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Jako příprava na budoucí povolání se bere také studium na středních nebo vysokých školách v cizině, ale jen pokud je podle rozhodnutí MŠMT postaveno na roveň studia v ČR (kontakty najdete zde pro SŠ a zde pro VŠ), nebo studium v jednoletých kurzech cizích jazyků s denní výukou (ale jen pro osoby, které úspěšně vykonaly první maturitní zkoušku nebo absolutorium v konzervatoři v kalendářním roce, ve kterém zahajují toto studium). Více informací najdete např. na stránkách VZP.

Pojištěnec, který přestal být studentem, musí pojišťovně tuto skutečnost oznámit. Nepatří pak už mezi osoby, za které hradí pojistné stát, a pokud není zaměstnancem ani osobou samostatně výdělečně činnou, musí si platit pojistné jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů. Připomínáme, že narůstající a neřešené dluhy mohou i studenta dovést až k exekuci, navíc pojišťovna může pojištěnci udělit pokutu za nesplnění oznamovací povinnosti až do výše 10 000 Kč.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT