OPEC v případě úspěchu jednání v Alžíru svolá mimořádné zasedání

18.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Alžír 18. září (ČTK) - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mohou svolat mimořádné zasedání kvůli cenám ropy, pokud se podaří dosáhnout shody na neformálním setkání v Alžírsku tento měsíc. Prohlásil to dnes při své návštěvě Alžírska generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo.

Barkindo již dříve upozornil, že jednání mezi nečlenskými zeměmi ropného kartelu a členy OPEC v Alžírsku od 26. do 28. září budou pouze neformální a konzultační a nepadne při nich žádné zásadní rozhodnutí. Nyní dodal, že je ohledně jednání optimistický, napsala agentura Reuters.

Barkindo upozornil, že kartel teď neusiluje o to, aby se cena ropy pohybovala v konkrétním rozmezí, ale o stabilitu ropného trhu. Několik členů OPEC vyzvalo ke zmrazení těžby, aby se snížil přebytek ropy na trhu, který v posledních dvou letech spustil propad cen ropy a výrazně snížil příjmy předních producentů.

Saúdská Arábie, která je největším producentem v rámci kartelu OPEC, na počátku měsíce podepsala s Ruskem dohodu o vzájemné spolupráci na trhu s ropou. Spolupráce má zahrnovat cesty ke stabilizaci trhu, včetně omezení těžby.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se cena severomořské ropy Brent pohybuje kolem 45 dolarů za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK