Krajský soud v Brně znovu zrušil půlmilionovou pokutu pro Lesy ČR

19.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. září (ČTK) - Krajský soud v Brně znovu zrušil půlmilionovou pokutu, kterou před dvěma lety státnímu podniku Lesy ČR uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případ se týká dodávky ochranných pracovních prostředků. ČTK to zjistila z webu soudu. Krajský soud v Brně se případem zabýval už podruhé. Poprvé pokutu zrušil letos v březnu, případ mu ale následně vrátil Nejvyšší správní soud. Proč sankci zrušil podruhé, není jasné, soud zveřejnil jen výrok bez odůvodnění.

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za rok. Na základě vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky.

ÚOHS tvrdil, že Lesy ČR ale měly v úmyslu objednávat i zboží, které nebylo ve vzorovém koši uvedené. Tento postup prý mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Smlouva s vítěznou firmou byla podle ÚOHS navíc v rozporu s návrhem rámcové smlouvy obsaženým v nabídce firmy.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně, původně uložil státní firmě milionovou pokutu. Předseda úřadu Petr Rafaj ale rozhodnutí svých podřízených zrušil, protože nebylo dostatečně srozumitelné. V následujícím verdiktu byla pokuta poloviční. Tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK