Ceny ropy stouply kvůli vyhlídkám na dohodu těžařských zemí

19.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 19. září (ČTK) - Světové ceny ropy během dnešního obchodování stouply o více než dvě procenta. Přední těžařské země jsou totiž podle Venezuely blízko k dohodě o stabilizaci trhu. K růstu cen přispěly rovněž obnovené boje o ropné terminály v Libyi.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:00 SELČ nárůst o 2,1 procenta na 46,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,3 procenta a dostala se těsně nad 44 dolarů za barel. Minulý týden cena Brentu kvůli obavám z nadbytečných dodávek suroviny na trh sestoupila až na dvoutýdenní minimum a cena WTI na pětitýdenní minimum.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro dnes uvedl, že dohoda o stabilizaci ropného trhu by mohla být ohlášena již tento měsíc. Ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, nadále se však nacházejí hluboko po úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

V Libyi se v neděli opět rozhořely boje o ropné terminály. Východolibyjským jednotkám generála Chalífy Haftara se nakonec podařilo opět získat kontrolu nad dvěma ropnými přístavy As-Sidra a Rás Lanúf, když terminál v As-Sidra na krátkou dobu obsadily milice věrné libyjské vládě národní jednoty.

Boje o terminály přišly v době, kdy se státní ropná firma National Oil Corporation (NOC) připravuje obnovit vývoz z obou přístavů blokovaný několik let. NOC uvedla, že tanker Seadelta plující pod maltskou vlajkou, který nakládá ropu z terminálu Rás Lanúf, se musel kvůli bojům stáhnout do bezpečné vzdálenosti. Seadelta je po dvou letech první tanker, který v přístavu nakládal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 46,75 45,77 New York - Nymex WTI říjen 44,02 43,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK