Antimonopolní úřad pokutoval tři nábytkářské firmy za kartel

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutoval tři nábytkářské firmy za kartel. Dohromady mají zaplatit téměř čtyři miliony korun. Rozhodnutí je pravomocné, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. Největší pokutu má zaplatit LACHMAN INTERIER DESIGN, s.r.o., jde o 2,266 milionu korun. AM INTERIÉR dostal pokutu 461.000 Kč a SOLLUS NÁBYTEK 936.000 Kč.

Firmy v roce 2013 prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly svůj postup při podávání nabídek ve výběrových řízeních na tři zakázky společnosti TECHO a.s. týkající se vybavení rekreačních objektů na Maledivách. Zakázky pak získal předem dohodnutý uchazeč. \"Účastníci řízení svým jednáním narušili hospodářskou soutěž na trhu výroby a instalace interiérového zařízení na zakázku,\" uvedl Rafaj.

Firmy se ke kartelu přiznaly a využily procedury takzvaného narovnání. Úřad jim sankce snížil o pětinu. Využití procedury narovnání vede k urychlení správního řízení a umožňuje tak dosažení rychlejší nápravy situace. \"Kromě snížení pokuty úřad v takovém rozhodnutí neukládá zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz plnění koncesních smluv. Nepředpokládá se rovněž, že by účastník narovnání podával rozklad proti rozhodnutí nebo správní žalobu, čímž dochází rovněž k významné úspoře zdrojů úřadu, jež je možno využít pro šetření jiných případů,\" uvedl Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK