Nezaměstnanost na Slovensku v srpnu klesla na dlouhodobé minimum

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. září (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v srpnu klesla na nové minimum od začátku roku 2009. Bez práce bylo 9,43 procenta obyvatel, v červenci míra nezaměstnanosti dosáhla 9,44 procenta. Na tiskové konferenci o tom dnes informovalo tamní ústředí práce, které v zemi řídí úřady práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli hned nastoupit do práce, se v srpnu na pětimilionovém Slovensku nepatrně snížil na 256.271 ze 256.460 nezaměstnaných v červenci. V meziročním srovnání ubylo zhruba 48.900 nezaměstnaných.

\"Je reálný předpoklad, že bychom v průběhu příštího roku mohli splnit cíl 100.000 nových pracovních míst,\" řekl ministr sociálních věcí Ján Richter k závazku současné koaliční vlády, která nastoupila do úřadu po březnových volbách.

Ačkoliv situace na slovenském trhu práce se v posledním období zlepšuje, nezaměstnanost v zemi je dlouhodobě vyšší než průměr v celé EU, kde míra nezaměstnanosti ještě v červenci dosahovala 8,6 procenta.

Ke snížení nezaměstnanosti na Slovensku podle odborníků přispěl růst ekonomiky, státní dotační programy na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také změna metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Podniky na Slovensku si již delší dobu stěžují na nedostatek vhodných pracovníků. Letos na jaře slovenské firmy zaměstnávaly nejvíce cizinců od propuknutí globální ekonomické krize.

Adrian Bobok mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK