Čínské Baosteel a Wuhan vytvoří světovou dvojku ve výrobě oceli

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. září (ČTK) - Čínská ocelářská dvojka Baosteel Iron and Steel koupí menšího domácího konkurenta Wuhan Iron and Steel. Vznikne tím druhý největší producent oceli na světě po lucemburské společnosti ArcelorMittal, sdělila dnes agentura Reuters.

Obě státem vlastněné společnosti v dnešním sdělení informovaly o podrobnostech plánu, jehož obrysy vyšly na světlo poprvé v červnu. Z hlediska výrobních kapacit spojený podnik těsně předežene nynější čínskou jedničku Hebei Iron and Steel a bude moci produkovat asi 60 milionů tun oceli ročně.

Fúze obou oceláren souvisí s tlakem Pekingu na omezování přebytků výrobních kapacit v domácí produkci oceli. V poslední době vznikly plány na další slučování čínských ocelářů, například záměr spojit firmy Anshan Steel a Benxi Steel.

Baosteel v červenci sdělila, že plánuje snížit své výrobní kapacity během dvou let zhruba o čtvrtinu. Na omezení přebytečných kapacit v domácím ocelářství má zájem čínská vláda, které řada obchodních partnerů vyčítá podporu dumpingového vývozu. Vývozy čínských přebytků oceli v posledních letech snižují ceny a ohrožují ocelářství v průmyslových zemích v Evropě a dalších částech světa.

Čína plánuje snížit celkové kapacity v ocelářství do roku 2020 o 140 milionů tun, z toho v letošním roce o 45 milionů tun. Podle vládních čísel činí celková kapacita čínského ocelářství 1,13 miliardy tun, loňská produkce dosáhla 804 milionů tun. Do zahraničí země loni vyvezla rekordních 112 milionů tun, což odpovídá produkci celé Severní Ameriky.

hp mka

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK