Na 11 dálničních úsecích od ledna nebudou osobní auta platit

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Ministerstvo dopravy vybralo 11 dálničních úseků, kde osobní auta od ledna nebudou za průjezd platit. Dálniční kupon nebudou muset mít vozidla například na úsecích dálnic v okolí Prahy, Kroměříže, Berouna a Ústí nad Labem. Celkem 111 kilometrů ministerstvo vybralo proto, že jde o komunikace sloužící jako obchvaty velkých měst, lidé bez kuponu je tak nebudou muset objíždět po silnicích nižších tříd. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Vyjmutí silnic ze sítě zpoplatněných komunikací podle Ťoka nepřinese významný propad v příjmech za dálniční známky. Loni úřad ze zpoplatněné sítě vyjmul zhruba 45 kilometrů silnic, na výběrech poplatku se to prakticky neprojevilo. Zatímco loni se z prodeje dálničních kuponů vybralo 4,4 miliardy korun, letos do konce srpna úřad eviduje výběr 4,3 miliardy korun.

Ministr dál řekl, že ceny dálničních známek by se od příštího roku neměly měnit. Nyní vyjde roční kupon na 1500 korun, cena měsíčního je 440 a desetidenní známka stojí 310 korun. Vzory známek by měly být podobné jako letos.

Karlovarský kraj neuspěl s požadavkem, aby ze zpoplatněných úseků byla vyjmuta D6 okolo Sokolova. Návrh na vyjmutí komunikace nedávno schválili zastupitelé kraje s tím, že část nedokončené dálnice není napojená ani na zbytek dálniční sítě v Česku, ani na německou dálniční infrastrukturu a slouží tak hlavně jako obchvat Sokolova.

O rozsahu zpoplatněných úseků rozhoduje každoročně ministerstvo dopravy na základě vyhlášky. Pro letošní rok například úřad z povinnosti platit formou dálničních kuponů vyjmul úseky u Brna, Mladé Boleslavi a Mezna na Táborsku.

Nově vyjmuté dálniční úseky v okolí některých měst

Obchvat Prahy od D7 po ulici k Barrandovu

D1 u Kroměříže

D5 Beroun, Králův Dvůr

D5 Plzeň

D6 Praha

D7 Praha

D8 Ústí nad Labem

D10 Brandýs nad Labem

D11 Praha

D35 Olomouc

D46 Prostějov

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK