Firma Vítkovice Gearworks chce, ať ji soud pošle do úpadku

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. září (ČTK) - Společnost Vítkovice Gearworks ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka se připojila k insolvenčnímu návrhu, který na ni podala firma Wetag Invest. Zdůvodnila to svými vazbami na další firmu z holdingu, Vítkovice Power Engineering, kterou už soud poslal do úpadku, a také nedůvěrou, již po zahájení insolvenčního řízení projevili její partneři. Firma, která má 180 zaměstnanců, navrhuje soudu, aby povolil její reorganizaci. Vyplývá to z informací na serveru www.justice.cz. O insolvenčním návrhu má soud v Ostravě rozhodovat příští týden.

Server ihned.cz uvedl, že ke konci loňského roku dlužila firma po splatnosti více než 350 milionů korun a podle návrhu má celkem 414 věřitelů. \"Největším věřitelem má být podle Gearworksu banka HSBC s pohledávkou 158 milionů korun. Jako další významné věřitele zmiňuje strojírenské společnosti ZVVZ - Enven Engineering z Milevska a Axis nebo stavební firmu Klement,\" uvedl server.

Společnost Vítkovice Gearworks je výrobcem atypických převodových skříní, ozubených dílů i kompletních pohonů pro různá průmyslová odvětví. Loni se dostala do ztráty 68,3 milionu korun, o rok dříve byla v zisku 31,3 milionu korun. Její tržby loni činily 659,3 milionu korun, v roce 2014 to bylo 702,2 milionu.

\"Po zahájení insolvenčního řízení projevili obchodní partneři nedůvěru v další trvání smluvních vztahů a plnění povinností navrhovatele jako dodavatele a dále podstatné obchody byly vázány na společnost Vítkovice Power Engineering, u níž byl zjištěn úpadek,\" uvedla firma v přistoupení k insolvenčnímu návrhu.

Vhodnější je podle ní vyřešit úpadek formou reorganizace, při níž by podnik dál zůstal v provozu. Vítkovičtí také požádali soud, aby odvolal jednání nařízené na příští týden a rozhodl bez něj.

Společnost Wetang Invest navrhla, aby soud firmu rovnou poslal do konkurzu. To by znamenalo, že by firma prakticky skončila, její majetek by se rozprodal a výtěžek rozdělil mezi věřitele.

Kromě Vítkovic Power Engineering už je v úpadku také další firma z koncernu, Vítkovice Envi. Všechny tři firmy mají dohromady zhruba 1400 zaměstnanců a všechny zůstávají v provozu. Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje přes 30 firem a zaměstnává asi 8000 lidí. V loňském roce měla skupina obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK