Ceny ropy se zotavily ze šestitýdenních minim

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 20. září (ČTK) - Světové ceny ropy během dnešního obchodování klesly až na šestitýdenní minima, později se však zotavily. Podpořily je slova generálního tajemníka ropného kartelu OPEC Mohammeda Barkinda o možném zmrazení těžby.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala ve večerních hodinách pokles o deset centů na 45,85 dolaru za barel. Během dne přitom sestoupila až na 45,09 dolaru za barel, nejníže od 11. srpna. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si oproti pondělí připisovala 45 centů, tedy zhruba procento, na 43,75 dolaru za barel po sestupu na 42,55 USD.

Barkindo dnes uvedl, že případná dohoda členů OPEC s dalšími těžaři ropy o zmrazení produkce by mohla platit jeden rok, tedy déle, než se dosud předpokládalo.

Výraznějšímu oživení cen ropy nicméně brání obavy investorů z růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že komerční zásoby ropy v USA minulý týden stouply o 2,3 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 46,85 45,95 New York - Nymex WTI říjen 43,75 43,30

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK