Akcie v USA nepatrně posílily, v centru pozornosti je Fed

20.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování nepatrně posílily, a to zejména díky firmám působícím ve zdravotnickém sektoru. Pozornost investorů se nyní soustředí na zasedání centrálních bank ve Spojených státech a Japonsku.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,05 procenta a uzavřel na 18.129,96 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,03 procenta na 2139,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,12 procenta na 5241,35 bodu.

Předpokládá se, že americká centrální banka (Fed) ve středu nepřikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Investoři nicméně doufají, že jim středeční prohlášení Fedu pomůže učinit si lepší představu o budoucím vývoji měnové politiky v USA. Od japonské centrální banky analytici podle průzkumu agentury Reuters ve středu očekávají další uvolnění měnové politiky.

Na devizovém trhu dnes americký dolar mírně posílil vůči koši ostatních předních měn. Objem obchodů byl nízký, protože obchodníci jsou opatrní a čekají na výsledek zasedání centrálních bank v USA a Japonsku.

Dolarový index, který měří hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval v závěru obchodování v New Yorku nárůst o 0,15 procenta na 95,995 bodu.

Vůči japonskému jenu však dolar během dnešního obchodování sestoupil až na týdenní minimum 101,55 JPY. Investoři nepředpokládají, že by japonská centrální banka dokázala ve středu uvolněním své měnové politiky kurz jenu výrazněji oslabit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK