Japonská centrální banka zavádí nová opatření na podporu inflace

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. září (ČTK) - Japonská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, zavádí však nová opatření, jejichž cílem je dosáhnout co nejrychleji cíle dvouprocentní inflace. Banka zrušila dosavadní cíl objemu nákupu aktiv a místo něj se zaměří na řízení výnosové křivky. Měnový výbor po dvoudenním zasedání rozhodl, že banka bude kupovat vládní dluhopisy s delší splatností.

Centrální banka rovněž oznámila, že udržování uvolněné měnové politiky dovolí, aby inflace překročila dvouprocentní cíl, který si banka stanovila před více než třemi lety.

Japonské akcie na oznámené změny v měnové politice reagovaly příznivě, hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal téměř dvě procenta. Před rozhodnutím byl jen mírně v kladném teritoriu.

Řada analytiků přitom očekávala, že centrální banka kromě technické úpravy měnové politiky přikročí ke snížení základní sazby či k jiným stimulačním opatřením. Úroková sazba na vklady, které mají u centrální banky uloženy komerční banky, zůstala na minus 0,1 procenta.

Centrální banka nadále hodlá pumpovat do ekonomiky prostřednictvím nákupů cenných papírů zhruba 80 bilionů jenů (téměř 19 bilionů Kč) ročně, byť tento cílový objem teď zrušila. Cílem těchto nákupů bude udržet výnosy u desetiletých vládních dluhopisů v blízkosti nuly. Před rozhodnutím byly tržní výnosy mírně v záporu.

\"Finančním trhům nějakou dobu potrvá, než veškeré důsledky změn centrální banky interpretují,\" uvedla analytička Ajako Seraová ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank. \"Vypadá to jako uvolnění měnové politiky, ale opravdu nevíme, zda to to skutečně bude mít takový dopad,\" dodala.

Pozornost trhu se nyní soustředí na americkou centrální banku (Fed), která své rozhodnutí o nastavení měnové politiky zveřejní dnes večer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK