OECD zhoršila výhled světové ekonomiky na letošní i příští rok

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. září (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila odhad růstu světové ekonomiky na letošní i příští rok. OECD ve své dnešní zprávě uvedla, že v letošním roce počítá s růstem o 2,9 procenta, zatímco dosud počítala s třemi procenty. Odhad růstu na příští rok organizace zhoršila také o 0,1 procentního bodu a nyní předpokládá, že růst dosáhne 3,2 procenta.

OECD poukázala na slabší podmínky ve vyspělých ekonomikách. Týká se to i negativních dopadů takzvaného brexitu, tedy červnového rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Odhad letošního růstu britské ekonomiky OECD ale mírně zlepšila, a to na 1,8 procenta z dosud předpokládaných 1,7 procenta. Odhad na příští rok ale srazila na pouhé jedno procento z dosavadních dvou procent.

V eurozóně nyní OECD počítá na letošní rok s růstem ekonomiky o 1,5 procenta, zatímco v předchozím červnovém výhledu tempo růstu odhadovala na 1,6 procenta. Odhad růstu eurozóny na příští rok zhoršila ještě výrazněji, a to o 0,3 procentního bodu na 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK