Investoři požadují po VW kvůli emisní aféře přes osm miliard eur

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. září (ČTK) - Investoři, kteří u soudu v německém Braunschweigu zažalovali automobilku Volkswagen o odškodné za skandál kolem měření emisí, požadují celkem 8,2 miliardy eur (téměř 222 miliard Kč). Oznámil to dnes soud, do jehož obvodu spadá sídlo Volkswagenu ve Wolfsburgu.

Soud v Braunschweigu obdržel na Volkswagen celkem asi 1400 žalob. Z toho zhruba 750 jich dorazilo v pondělí, což byl první úřední den po ročním výročí vypuknutí skandálu. Investoři se obávali, že tento den by mohl být konečným termínem pro podání žalob, uvedla agentura Reuters.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových automobilů software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí. Aféra se týká rovněž asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Skandál vedl k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu, což přineslo investorům značné ztráty. Investoři nyní tvrdí, že je vedení Volkswagenu o podvodech kolem měření emisí včas neinformovalo. Volkswagen ale taková obvinění odmítá.

Analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB v létě odhadl, že skandál bude stát automobilku 25 miliard až 35 miliard eur (zhruba 676 miliard až 946 miliard Kč). Volkswagen už v červnu přistoupil na to, že v USA za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem zaplatí až 15,3 miliardy dolarů (zhruba 370 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK