JTI loni stouply tržby v ČR skoro o třetinu na 11,2 miliardy

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - České pobočce tabákového koncernu Japan Tobacco International (JTI) vzrostly loni tržby skoro o třetinu na 11,2 miliardy korun. Zisk stoupl také zhruba o třetinu na 36,3 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti umístěné ve Sbírce listin. Firma na českém trhu distribuuje značky cigaret Camel, Benson & Hedges, Winston nebo LD. Firemní podíl na českém cigaretovém trhu loni činil téměř 16 procent.

\"Hlavním důvodem růstu tržeb byl především nárůst prodejů klíčových značek,\" řekl ČTK generální ředitel JTI Conrad Politt. Meziročně vzrostl firemní podíl asi o dvě procenta. \"V tomto nárůstu se zároveň výrazně projevilo zvýšení prodejních cen, k němuž došlo v důsledku nárůstu spotřební daně v prosinci roku 2014,\" dodal. Podle něj se však marže firmy loni snížila přibližně o čtvrtinu na 422,7 milionu korun kvůli zvýšení výrobních nákladů, společnost se podle něj také snažila pokrýt nárůst spotřební daně. Firma loni zaměstnávala 124 lidí, meziročně o čtyři více.

Politt nastoupil do vedení firmy v ČR letos v květnu, nahradil tak Andrewa Reaye, který odešel vést pobočku tabákové společnosti do Irska.

Konkurenční společnosti British American Tobacco v Česku loni klesl zisk o 42,7 procenta na 155,8 milionu korun. Tržby z prodeje zboží se zvýšily na 12,5 miliardy korun. Společnost prodává například značky Lucky Strike a Pall Mall. Loni jí podíl na českém trhu klesl na 20,1 procenta.

Jedničce domácího tabákového trhu, kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris, loni meziročně vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH klesly o 22,7 procenta na 10,9 miliardy Kč, kvůli změně provozního modelu jsou ale údaje o tržbách podle společnosti meziročně neporovnatelné.

Celkový trh cigaret v Česku loni podle společnosti vzrostl o 1,7 procenta na 20,4 miliardy kusů prodaných cigaret.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK