USA povolily Airbusu prodat do Íránu prvních 17 letadel

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. září (ČTK) - Americká vláda vydala evropskému výrobci letadel Airbus licenci umožňující firmě prodat prvních 17 letadel do Íránu. Řekl to agentuře AP mluvčí Airbusu Justin Dubon. Licence je na letadla A320 a A330. Íránské aerolinky Iran Air v letošním roce podepsaly s Airbusem dohodu o koupi 118 letadel v odhadované hodnotě 22,8 miliardy eur (616,1 miliardy Kč).

Prodej letadel umožnila loňská dohoda o íránském jaderném programu, která zrušila sankce uvalené západními zeměmi na Írán výměnou za omezení íránského jaderného programu. Írán se letos předběžně dohodl na koupi více než 200 letadel od firmy Airbus a od jejího amerického konkurenta Boeing v katalogové ceně 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč). Prodej však musí schválit ministerstvo financí USA, a to i v případě evropských letadel, která se nevyrábějí v USA, protože velká část součástek pro tato letadla pochází se Spojených států.

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj napsala, že americké ministerstvo financí by v příštích dnech mělo schválit i licenci na prodej letadel do Íránu americkému Boeingu. Schválení licencí se původně čekalo již minulý měsíc, bylo však odsunuto na konec září.

Írán odhaduje, že bude potřebovat na obnovení a rozšíření své vzdušné flotily nejméně 400 letadel, včetně 250 v příštích deseti letech. Kromě letadel bude Írán zřejmě potřebovat i novou leteckou infrastrukturu. V zemi je více než 60 letišť, 80 procent letů se však uskuteční pouze z deseti letišť, u kterých je přetížená kapacita.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK