Lidovci překvapili informací o dohodě k DPH,Bělobrádek se omluvil

21.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Koaliční partnery dnes překvapil lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, když oznámil dohodu šéfů vládní koalice na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva a základních potravin. Dohodu popřeli předsedové ČSSD Bohuslav Sobotka i ANO Andrej Babiš. Jurečka označil jako zdroj informace lidoveckého předsedu Pavla Bělobrádka, který nejprve trval na tom, že se šéfové koaličních stran minulý týden na změnách v DPH shodli. Posléze se ale omluvil za chybu.

Jurečka informoval o dohodě na snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent od roku 2018. Babiš a Sobotka reagovali tak, že o dohodě nevědí.

Bělobrádek označený Jurečkou za původce informace nejprve ČTK sdělil, že k dohodě došlo a koaliční partneři zřejmě popírají, že by se téma probíralo na vládě, kde skutečně na programu nebylo. Vzápětí ale na twitteru uvedl, že Jurečku i novináře špatně informoval. \"Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,\" napsal. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Bělobrádek zopakoval, že dohoda hotová není. \"Doufám, že jsem tou informací nerozpoutal třetí světovou válku,\" uvedl. Téma podle něj musí ještě probrat jednotlivé strany, u lidovců názor také není jednotný.

Snížit DPH u točeného piva navrhuje ministr financí Babiš. Zdůvodňuje to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb. Sobotka koncem srpna uvedl, že ČSSD je spíše pro snížení DPH z 15 na deset procent u chleba, masa a dalších základních potravin. Koalice tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k ní chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Snížení daně u potravin dnes schválený rozpočet na rok 2017 nezvládne, řekl dnes Babiš. Sociální demokracie má podle něj předložit seznam potravin, které by do nižší sazby zařadila, zatím se probíral jen ústně. \"Budeme o tom diskutovat, uvidíme, jak to dopadne,\" uvedl ministr financí na tiskové konferenci.

Česko má tři sazby DPH. Základní je 21 procent. Snížená sazba činí 15 procent a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deset procent. První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK