Americké akcie zpevnily, zájem byl o technologické tituly

22.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování zpevnily, zájem byl hlavně o velké technologické společnosti, které pomohly indexu Nasdaq vystoupit na nový rekord. Trh navázal na středeční růst, za kterým stálo rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zatím nepřikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,54 procenta a uzavřel na 18.392,46 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,65 procenta na 2177,18 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite vykázal růst o 0,84 procenta na nový rekordní závěr 5339,52 bodu.

Fed ve středu ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Nízké úrokové sazby obvykle tlačí akciový trh vzhůru, protože zajišťují firmám levnější půjčky a zároveň zvyšují atraktivitu akcií ve srovnání s jinými investicemi, například s dluhopisy.

Vzhůru dnes zamířily například akcie největšího světového internetového prodejce Amazon, jejichž cena vzrostla téměř o dvě procenta a poprvé v historii uzavřela nad hranicí 800 dolarů. Posilovaly také akcie technologické společnosti Apple.

Na devizovém trhu dolar sestoupil na desetidenní minimum ke koši hlavních světových měn. Fed dal totiž ve středu najevo, že v příštích dvou letech hodlá zvyšovat úrokové sazby pomalejším tempem, než dosud předpokládal.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dnes klesl až na 95,048 bodu, nejníže od 12. září. Později část ztrát smazal a v závěru obchodování v New Yorku vykazoval pokles o čtvrt procenta na 95,426 bodu. Euro si vůči dolaru připisovalo 0,15 procenta na 1,1202 USD. Během dne vystoupilo až na téměř týdenní maximum 1,1250 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK