Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí poprvé od 2013 klesla

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. září (ČTK) - Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta po růstu o 0,7 procenta v prvních třech měsících roku. Uvedl to dnes francouzský statistický úřad INSEE, který tak revidoval předchozí údaje, podle kterých měla ekonomika za duben až červen stagnovat. Druhá největší ekonomika eurozóny klesla poprvé od prvního čtvrtletí 2013.

Za slabým výkonem francouzské ekonomiky stál hlavně prudký pokles zásob, který snížil hrubý domácí produkt o 0,7 procentního bodu. Obchod naopak zvýšil HDP o 0,6 procentního bodu. Výdaje domácností klesly o 0,1 procenta, když na počátku roku naopak vzrostly o 1,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Francouzská centrální banka tento měsíc předpověděla, že francouzská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vrátí k růstu a HDP se zvýší o 0,3 procenta.

Dnešní zpráva organizace IHS Markit ukázala, že podnikatelská aktivita v tomto měsíci rostla rychleji, než se čekalo a byla nejvyšší za 15 měsíců. Pomohl k tomu hlavně silný sektor služeb, který kompenzoval oslabení ve zpracovatelském sektoru. To posiluje naději na růst ve třetím čtvrtletí.

Údaje o vývoji HDP jsou špatnou zprávou pro prezidenta Françoise Hollandea, který se snaží přesvědčit voliče, že se hospodářská situace Francie zlepšuje. Míra nezaměstnanosti ale ve druhém čtvrtletí klesla na 9,9 procenta z 10,2 procenta v prvním kvartálu. Poprvé od roku 2012 tak sestoupila pod desetiprocentní hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK