Výrobce mikroskopů FEI koupila firma z USA Thermo Fisher

23.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. září (ČTK) - Brněnského výrobce elektronových mikroskopů FEI stejně jako celou americkou skupinu FEI s jejími pobočkami v řadě dalších zemí koupila americká společnost Thermo Fisher Scientific za 4,2 miliardy dolarů (101 mld Kč). Thermo Fisher Scientific vyvíjí inovativní technologie pro vědu. Pro brněnskou pobočku, jejíž roční tržby loni přesáhly osm miliard korun, se zatím kromě názvu nic nemění, řekla ČTK mluvčí brněnské firmy Markéta Janková.

FEI je společnost se sídlem v USA a má po světě 19 poboček a zhruba 2700 zaměstnanců. Brněnská patří k největším a má přes 600 zaměstnanců a je také největším technologickým centrem skupiny. Nyní se celá skupina FEI stala součástí společnosti Thermo Fisher Scientific, která má 50.000 zaměstnanců v 50 zemích světa a jejíž obrat činí 17 miliard dolarů (410 mld. Kč). Nový majitel je předním světovým dodavatelem vybavení pro vědecké laboratoře. \"Začlenění produktů FEI znamená pro zákazníky významný přínos. V oblasti živých věd se elektronové mikroskopy používají čím dál více ke zkoumání struktur proteinů. Technologie, kterou díky FEI získáváme, se skvěle doplňuje s našimi hmotnostními spektrometry,\" uvedl v tiskové zprávě prezident nového majitele Marc N. Casper.

Na druhé straně může skupina FEI profitovat z přístupu na nové trhy, na nichž Thermo Fisher Scientific působí. Jde především o biologicko-farmaceutický průmysl.

FEI je jedním z hlavních světových výrobců vědeckých přístrojů. Na trh dodává elektronové a iontově-optické mikroskopy a nástroje pro aplikace pracující v nanorozměrech. Jsou využívané v průmyslovém a vědeckém výzkumu materiálů, biotechnologiích, vývoji polovodičů, průmyslu uchovávání dat, výzkumu přírodních zdrojů a v dalších oborech. Předloni se brněnský závod FEI přestěhoval do nových větších prostor v průmyslové zóně Černovická terasa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK